MAAKT BEÏNVLOEDING JOU MOE?

Allerlei (marketing) boodschappen hebben invloed op je. Je staat in een open veld. Er komen allerlei windrichtingen op je af. Die beïnvloeding kan je niet helemaal stop zetten. Je hebt wel allerlei tools om jezelf te wapenen tegen al die beïnvloeding. En geloof mij, dit doen we in grote getale. 

In 2011 schreef ik een wetenschappelijk boek over marketing-vermijding: ‘De gewapende consument’. Want als je effectief wilt beïnvloeden, moet je ook weten wanneer je ideale klant wel en niet openstaat voor beïnvloeding! 

Mensen zijn nl. enorm gemotiveerd om beïnvloeding te weren. We willen zelfbeschikking. We betalen inmiddels graag geld om reclamevrij te kunnen leven.

Want soms voelt marketing ‘intrusive’. Veelal voelen mensen dat ze beïnvloed worden en/of dat ze anderen willen beïnvloeden. 

En die beïnvloeding is geëxplodeerd in een toenemende welvaart en overload. Er zijn veel niches die willen beïnvloeden.

Mensen zijn daarmee ook meer en meer bezig om die beïnvloeding te weren. Balanceren. We vóelen beïnvloeding namelijk. De marketingmoeheid bestaat. We zijn ook meer marketingwijs geworden. Soms staan we open voor marketingacties en vaak willen we gewoon rust.

En de mens vindt rust in de kern. Daar waar dingen alleen ZIJN. Geluk gaat dan ook om gelukkig ZIJN, niet worden. 

Marketing draagt een enorme ‘worden’ energie. Streven. Willen. Iets verlangen. En beweging hebben we ook nodig om gelukkig te zijn. Marketing is echt niet iets slechts!

Maar ik weet ook dat veel onderneemsters zich wel marketing moe voelen! En wie ziet hen daarin? Iedereen zegt dat je marketing moet doen! En het leuk moet maken! Maar niemand heeft het over de moeheid van beïnvloeding. En die treedt op een gegeven moment op. En dan? 

Hoe meer je je verdiept/ je wortels in de grond schiet. Hoe steviger je gaat staan. Je ervaart pas hoe groots en sterk jij BENT, als je de kracht van je eigen wortels voelt! Je wortels geven je vertrouwen. Than the only way is up! 

Verdiep in jezelf, in je eigen kracht en jouw wortels… Dan word je (A) weerbaarder voor de beïnvloedende wind van buitenaf. En (B) kan je hoger groeien en word je automatisch meer zichtbaar en voelbaar voor anderen. (C) Jij BENT je eigen grootste asset in je business. Jij dus. En niet je marketing. 

En probeer ik je met dit bericht te beïnvloeden? Absoluut. Ik denk dat iedereen zich moet positioneren. Zich moet wortelen. Maar ik wil vooral het licht laten schijnen op ‘marketing moeheid’. Iets dat echt bestaat en waar we als ondernemers op dit moment vaak totaal niet (strategisch) mee omgaan.

Nogmaals ik geloof niet dat marketing ‘slecht’ is. Ik geloof wel dat je soms meer zin hebt in je marketing en soms minder. En dat je binnen die dynamiek een safety line kan hebben. Iets wat je altijd rust geeft. Geen moeite kost. En toch ook marketing ‘waarde’ heeft. En dat is ZIJN. Niet de versie van jezelf zijn die denkt dat je marketing nodig hebt. Maar de versie van jezelf die voelt dat je iets rete bijzonders DOET en BENT! Die belichaming van enthousiasme, geloof en visie! Daar zit voelbare en aantrekkende waarde in. Voor jezelf. En anderen.

Stay heartsmart,

 

 

 

 

PS: Wil je een dag wortelen met je business? En een dag alles kunnen vragen over jouw positionering vanuit het hart? Check dan mijn business retreat pagina voor de laatste plekjes op 6 september. Warm welkom!