“A-merken worden B-merken!” Aldus toekomstfilosoof Mare Nieborg van Social Safari, een Toekomstlaboratorium dat bedrijven adviseert. “Kleine merken met het hart op de goede plek komen op.”

En dat is mij uit het hart gegrepen..

Want ik heb mijn eigen positioneringsbureau voor zelfstandig ondernemers. Ik help ondernemers met hun positionering en het veroveren van hartposities bij klanten. En kennelijk vindt mijn aanpak -vanuit het hart- zijn weerklank, waar ik natuurlijk heel blij van word!

Want wat ik doe is geen ‘standaard’ positionering. Het gaat veel dieper dan een visie- en missietraject. Ik vind de gebruikelijke opvatting over merkpositionering dan ook onvolledig. Die houdt in dat merkpositionering gaat over een positie in de markt:

  • In WILLEN nemen
  • TEN OPZICHTE VAN andere merken/ ondernemers
  • In het BREIN van anderen

Deze drie kernpunten kloppen maar ten dele. Ik zou ze graag willen verrijken, want ik heb er drie kanttekeningen bij:

  1. Iets ‘willen’ is het ego. ‘Zijn’ is het hart. Je neemt op natuurlijke wijze al een positie in, in de markt. Je hoeft hiervoor alleen maar te ‘zijn’ en duidelijk te positioneren wat jij nu al bent! Straal dit uit vanuit echtheid, oprechtheid en authenticiteit.
  2. Wanneer je altijd naar de ander kijkt kom je nooit bij je eigen kern. Het is dan altijd in relatie tot de ‘ander’. Dit is en VOELT niet zuiver. Het leidt ook af van jezelf. Want als je alleen maar iemand kunt zijn door je af te zetten tegen een ander, wie ben je dan? Je onderscheidt je vanuit wie je bent. Niet vanuit wie je ‘moet’ zijn om je te onderscheiden van anderen.
  3. Ik geloof dat je als merk en ondernemer absoluut in het hoofd moet komen bij klanten. Maar weet dat je eerst een hartpositie moet verankeren. Want informatie komt als eerste binnen in ons hart (gevoel). Daarna wordt dit verwerkt in ons brein (woorden en andere bestaande kennis worden toegevoegd). Je hart ‘voelt en weet’ dingen eerder dan je hoofd*! Daarom bouw ik dus aan hartconnecties. Laat klanten voor jou kiezen vanuit een goed gevoel.

Wat kan jij nu concreet doen als onderneemster? Voor jouw krachtige positionering vanuit jouw hart?

  1. Creëer inzicht in jouw identiteit en jouw hart: Wat maakt jou ‘jou’? En waar hou jij van? Deze inzichten vind je niet achter je laptop of mobiele telefoon. Ga eens terug naar jouw ware natuur. In de natuur.
  2. Vertaal dit vervolgens een door naar key positioneringsvragen, zoals: Waar hou jij van? Welke waarden heb je? Waar droom jij van (visie)? Wat is jouw missie/ wie help je? Waarmee help je hen? Wat maakt dat belangrijk? Wat is jouw kracht/ wie ben je/ wat maakt dat JIJ daar anderen mee kan helpen? Waarom doe je eigenlijk wat je doet? Wat is jouw waarom/ geloof?

Dit zijn absoluut moeilijke vragen om jezelf te stellen als onderneemster. Maar sla ze niet over. Ga er niet aan voorbij. Do the inner work. So you can stand out.

Ook interesse in mijn online positionering programma?!
Ik heb je er graag bij.

Veel liefs & stay heartsmart,

 

 

 

* Bron: Je kan het volledige e-book ‘SCIENCE OF THE HEART’ hier downloaden