Hoe verander je je gedachten en gevoel (over jezelf en je business)?

Herken je dat als onderneemster dat je je eigen ‘hoofd’ veel meer moet ‘managen’ dan wanneer je in loondienst zat? Hoe lekker de business (of niet) ook gaat, je hebt altijd wel onzekere momenten. Twijfelmomenten. Ik-ga-zo-langzaam-als-een-schildpad gevoelsmomenten. Geen-focusmomenten Herken je dat?

Zou je willen dat je dat niet meer had?
Dan helpt het volgende..

Stop met willen dat je dat niet meer hebt.
Geef de weerstand op.
Accepteer dat je je soms zo voelt.
Omarm het en leer ermee te werken. Zodat het je uiteindelijk juist ook verder brengt.

Die ‘slow turttle’ en ‘me-no-focus’ momenten heb je echt ook nodig.
Geef het even de ruimte, des te sneller is het weer weg.

Maar het kan ook zijn dat sommige gedachten of onzekerheden je business echt structureel belemmeren. En dat is niet de bedoeling. Weet dan bij deze dat je je brein kan veranderen. Ik weet inmiddels vrij veel over het hart, maar daarmee minstens ook zo veel van het brein.

En echt. Je kan je brein veranderen. Don’t settle.
Denk niet: “Ik ben altijd zo geweest. Is de aard van het beestje. Dikke bummer.”
Je brein kan je veranderen.
Dat is een gegeven. De belangrijkste vraag is hoe? En in hoeverre kan je dit veranderen?

Om de verwachtingen te managen. Je kan niet je dna veranderen.
Jij hebt een uniek dna. Dat al is bepaald toen je nog een zaadje was.
Daar zitten bepaalde talenten en capaciteiten al in.
Sterker nog, je roeping schijnt hier al in te zitten.
Net zoals een eikel het zaadje is om een eikenboom te worden. Dat is zijn pad.
Het zal hem niet lukken om een kastanjeboom te worden.
Dus hoe meer de eikel zijn best doet om een kastanje te worden. Hoe slechter hij groeit.
Hij kan een krachtige, grote eikenboom worden, wanneer hij zijn ware natuur voedt, verzorgt en zijn groeipad niet verstoort of vertroebelt.

Maar hoe weet je nou of je een kastanje, eikel, wilg, pijnboom, denneboom etc. bent? Dat begint met inzicht in jezelf. Diepgaand kunnen luisteren. En jezelf de juiste vragen kunnen stellen op het juiste moment.

Dit vergt een heel groot bewustzijn. Je zal dus een meer actieve rol moeten nemen in je eigen leven, eigen gedachtes en eigen gevoelens. Dit is niet makkelijk. Maar wat het oplevert maakt het leven uiteindelijk wel makkelijker.

Hoe beter je naar je échte zelf kan luisteren, hoe meer moeiteloos het leven en ondernemen wordt. En hoe makkelijker je groeit. Hoe kan je deze inzichten toepassen om een bedrijf neer te zetten? Het bedrijf van je dromen.

Hoe kan je stappen blijven maken? Hoe ga je groeien? Hoe ga je je brein je niet laten afremmen? Met alle angsten, beperkingen en belemmeringen die het produceert. Voor nu zijn daar quick fixes voor te geven.

  1. Door (ook!) te handelen en leven vanuit je hart, groeit vertrouwen en daalt de angst. Volg hiervoor het spoor van jouw enthousiasme. Dat is de oprechte taal van je hart.
  2. Vraag jezelf ook eens af of je ‘bewijs’ hebt. Zijn jouw gedachtes écht waar? Kunnen ze ‘waar’ zijn? Heb je geen bewijs? Dan kan dus net zo goed een positieve gedachte ook waar zijn. En die is een stuk leuker om te geloven.
  3. Geloof in jezelf groeit wanneer je nieuwe en positieve ervaring opdoet. Dus je zal iets moeten uitproberen. Zodra het positief bevalt, mag je er echt in gaan geloven dat jij datgene goed kan.
  4. Praat anders tegen jezelf. Het codewoord hier is wees: MILD. Praat tegen jezelf alsof je tegen een onschuldig kind praat. Iets te vaak zeggen volwassenen tegen zichzelf: DOE NORMAAL! WAT WIL JE NOU ‘PRECIES’?! (Met ook nog eens zo een akelig schel stemmetje) 😉. Dit gaat niet over ‘lui’ zijn, maar wees mild in de communicatie met jezelf en in je business. Want als je mag ‘falen’ van jezelf, zal je juist ook veel meer stappen gaan maken.


“Perfectionisme bestaat niet in een heart based business.”

 Als je jouw hart écht in je business hebt zitten, dan ligt de focus op ‘gaan’ en niet op ‘perfect’. Sorry to say, maar perfectionisme is eerder een teken dat je mogelijkerwijs nog niet helemaal doet wat je moet doen. Het is een construct van je hoofd. Dat niet (meer) kan ‘regeren’ wanneer jij op je hartmissie zit. Perfectionisme leidt niet tot perfect. Maar tot een onvolmaakt gevoel.

Heel veel plezier de komende tijd met MILD zijn 😊! Je zal zien dat het een en ander gaat ‘smelten’. Verlamming maakt ruimte voor souplesse. Rigiditeit maakt ruimte voor flexibiliteit.

Wil je je verder ontwikkelen op het gebied van heart based branding? Interesse in mijn online positionering programma?!
Ik heb je er graag bij.

Veel liefs & stay heartsmart,