Ik heb een haat-liefde verhouding met marketing. Ik heb lange tijd in de corporate branding wereld gewerkt. Maar vaak bekroop mij het gevoel van ‘volgen’. Merken die andere merken volgen. Nadoen. Of positie innemen ten opzichte van andere merken. Of de klant volgde. Ik miste een eigen kwetsbaarheid en authenticiteit. Daar is ook moed voor nodig. Maar een ‘innerlijke zelf’ zag ik niet echt.

Het resultaat? We gaan allemaal een beetje op elkaar lijken. We schuiven allemaal op richting elkaar. B-merken lijken op A-merken. En A-merken lijken op elkaar.

En ik moet je eerlijk bekennen, dat zie ik in ondernemersland ook gebeuren. Het gebeurt automatisch. Je wordt geïndoctrineerd door de verhalen van ‘succesvolle’ ondernemers. Ik ben gestopt díe ondernemers te volgen die hun geld (als succes) zo centraal zetten. Het leidt me af. Het vertroebeld mijn koers. Ik vind het niet interessant.

Wat ik mega interessant vind, is hoe ze aan de inzichten komen. De EIGEN inzichten om de koers te bepalen (dat leidt tot succes). De inzichten vanuit jezelf, waardoor je betere keuzes maakt (dat leidt tot succes). Succes is een GEVOLG. Maar het wordt teveel gezien als geld en het (enige) doel. Je hartmissie is je doel. Focus je op dat doel, heb moed, zoek support en dan gaat het een prachtig gevolg hebben. En of dat nou knetter happy is met geld, met heel veel geld, of genoeg geld. Succes is een totaalplaatje van geluk, gezondheid, geld, goede relaties, groei (alles met een G).

Het is niet dat ik een negatieve blog wilde schrijven :). Maar wel een kritische. Waar ook kracht en geloof uit te halen is. Want er is één ding dat me behoorlijk tegen begint te staan. Ik noem het even ‘angst marketing’. Iets wat ik in de tijd dat ik in de wetenschap werkte al tegen kwam. In de literatuur werd dat ‘fear appeals’ genoemd. Dus mensen proberen te beïnvloeden via angst. Dat gebeurde bijvoorbeeld om mensen ‘bang’ te maken voor de gevolgen van roken. Anti-rook campagnes gebruikte dan ook deze techniek. Ik zie dat ook ondernemers bang worden gemaakt. Als ze dit of dat niet doen, dan zullen ze geen geld (succes) hebben.

Een ‘fear appeal’ is ergens wel een effectieve strategie. Het werkt namelijk. Mensen houden niet van angst. Mensen houden van zekerheid. Het is in mijn ogen dan ook een korte termijn strategie. Handig om de aandacht te trekken. Denk aan boodschappen zoals: De 7 meest gemaakte fouten zijn…. (mensen zijn bang voor fouten).

En ik begrijp dat dit heus bedoeld is om mensen te ‘helpen’. Om ze te ‘behoeden’ ergens voor. Ik snap het echt. Maar mensen zullen je zien als een ‘quick fix’. En niet als iemand die hen oprecht kan helpen en begeleiden. Wil je een (duurzame) connectie maken met potentiële klanten, communiceer dan vanuit ‘hartsverlangen’ en de shared believes. Zo bouw je een merk op, waar mensen bij willen horen. Waar ze zich in herkennen. Waar ze een common heart mee hebben. Waar ze ambassadeur van willen zijn. Doordat ze geloven in hetzelfde.

Gelukkig zie je die ondernemers ook veel. En blijf op die hartkoers ❤.. It will last long!